IJLster ljeppers in de prijzen bij Friese Kampioenschappen Winsum

Nog nooit in de geschiedenis werden de Friese kampioenschappen fierljeppen op zondag versprongen. Afgelopen zaterdag was de wind de grote boosdoener dat de wedstrijdleiding de moeilijke beslissing moest nemen om de wedstrijd een dag uit te stellen. En achteraf een hele juiste beslissing, want wat werd er gisteren ondanks dat er nog veel wind stond ongelofelijk ver gesprongen. Ook de ljeppers van de afdeling IJlst sprongen uitstekend.

Bij de meisjes was de grote verrassing toch wel Hanneke Westert. Nog maar net springend in de 1e klas wedstrijden, sprong ze gisteren een nieuw persoonlijk record van 14,99 mtr. Helaas kwam ze 1cm tekort, want ook Fries Kampioen Femke Rispens van de afdeling Grijpskerk sprong 14,99 mtr, maar haar 2e afstand was beter. Hierdoor werd Hanneke 2e. Lisse van der Knaap uit IJlst werd 3e met een afstand van 13,97 mtr.

Bij de dames pakte Anna-Jet Leyenaar uit IJlst met een afstand van 15,04 mtr knap het zilver. Hier was het goud voor nationaal recordhouder Marrit van der Wal van de afdeling It Heidenskip. Zij verbeterde het schansrecord en tevens kampioensrecord met 16,63 mtr. Het brons ging naar Sigrid Bokma met een afstand van 14,19 mtr

Bij de jongens ging de titel naar topfavoriet Rutger Haanstra met een afstand van 16,78 mtr. De 2e en ook 3e prijs in deze catergorie gingen wel naar de afdeling IJlst. De laatste weken goed in vorm kerende Riemer Durk Krol uit Heeg mocht het zilver in ontvangst nemen met een afstand van 16,41 mtr. Het brons ging toch wel verrassend naar Bouwe Westert uit Sneek 15,74 mtr.

In de categorie Junioren haalde favoriet Wietse Nauta uit IJlst de finale niet. Daarentegen zorgde clubgenoot Abe-Luuk Stedehouder voor een grotere verrassing. Hij had een persoonlijk record van 16,80 mtr en verbeterde dat in de finale tot 18,11 mtr. Helaas kwam hij 4 cm tekort voor de titel. Deze ging naar Jesper Demmer met 18, 15mtr. Ondanks het zilver kon Stedehouder zijn geluk echter niet op. Het brons ging naar Folkert Veldstra uit Akkrum, maar springend voor afdeling IJlst met een afstand van 16,90 mtr.

Bij de senioren waren alle ogen gericht op Thewis Hobma. Hij keerde de afgelopen weken in bloedvorm. In de laatste sprong voor de finale ljepte hij na een geweldige afstand van  21,41 mtr, 2 cm verwijderd van zijn pr. Waar een ieder al dacht dat dit de winnende sprong van de dag zo zijn, kwam zijn concurrent Nard Brandsma met een geweldig antwoord. Brandsma sprong naar een afstand van 21,68 mtr. Een nieuw Fries Record en dus goed voor de titel. Thewis Hobma moest dus ondanks een geweldige afstand van 21,41 mtr genoegen nemen met het zilver. Het brons was voor Frear Kramer met een afstand 20,79 mtr. Nog nooit was er zover gesprongen bij de senioren op het Friese Kampioenschap, een historische zondag.