Een dag vol ljepperij

We kunnen terug kijken op een geweldig fierljep weekend die achter ons ligt.

’s Ochtends begon het al goed met de 3e klas / jeugdwedstrijd welke een van de plaatsing wedstrijden voor het jeugd FK. Het geweldige weer en geweldige ljeppers zou een mooie wedstrijd betekenen. Er werden 11 persoonlijke records gebroken en zelfs bijna een schans record! Dit was de tweede 3e klas / jeugd wedstrijd in IJlst dit jaar maar met zulk hoog niveau belooft dit veel goeds voor de rest van het seizoen.

De wedstrijd werd gestart door de Famkes t/m 10 jier, het was een spannende wedstijd waar Viënne van der Knaap zelf bijna tot een nieuw schans record wist te komen. Ook bij de Jongens was het een spannende wedstrijd waar veel pr’s werden verbroken, maar liefst 4 alleen al in deze categorie!

Na het verbouwen van de schans was iedereen gereed voor de jongens en famkes 11&12 jier. Bij de jongens was de game on vanaf de eerste sprong. Mark Sybrandy sprong gelijk een nieuw pr. van 7,88 en later zelfs nog 8,30 waarmee hij tot het 5e plekje kon komen. Riemer Zijlstra had het ook op de heupen de eerste sprong en kwam hiermee tot 10,09 wat later goed bleek voor het 2e plekje. Timo van der Knaap kon reageren met een netjese 9,64 maar wist in zijn laatste sprong alle concurentie opzij te zetten met een nieuw pr. van 10,49 waarmee hij de wedstrijd wist te winnen. Ook voor Rowan Spoelstra had het mooie zonnige weer een positieve kracht, hij wist namelijk een nieuw pr. te ljeppen van 7,91 waarmee hij naar het 6e plekje kon schuiven. Voor Wiebren Jongsma zaten alle sprongen er heel dreigend uit maar mocht het helaas niet baten en moest hij genoegen nemen met 2 natte pakken en een 6,89.
Bij de Famkes was het ook een wedstrijd met dreiging. Er werd maar liefst 7x een pr gesprongen. Al dit geweld was bijna te veel voor Hylkje Hoekstra maar in de aller laatste sprong wist zij nog tot de eerste plaats te komen met een 8,38 gevolgd door Sanne Bouwstra die met een nieuw pr van 8,07 naar het 2e plekje rees en Emma Klijn Velderman die ook met een nieuw pr. van 7,70 naat het 3e plekje ljepte.

Als toetje hadden we dan nog Redmer Haringa die bij de Jongens/meisjes 13+ categorie een wedstrijd voor zichzelf sprong die hij dus ook wist te winnen met een 8,09.

Terwijl het kwik gestaagd steeg werd het weer druk op de schans want er stond weer een mooie,  maar zeer warme, 2e klas wedstrijd op het punt van los barsten. Met de terug komst van Michiel Zijlstra die na een gebroken arm eindelijk weer mee kon doen, hij pakte helaas geen prijs. De broer van Michiel, Evert sprong in de jongens A een afstand van 13 meter precies en veroverde hiermee het 3de plekje. Op het 4de plekje kwam Aise Jan Jongsma met 30cm achterstand op Evert. Hij sprong hiermee wel zijn seizoenrecord. Helaas konden de jongen nog niet koppen aan de afstand van Jelmer de Jong die met 14.11 een nieuw persoonlijk record sprong en hiermee de wedstrijd won.

Bij de junioren waren er niet veel die meededen. Vier in totaal. Maar dan moet je nog wel wat laten zien om niet als 4de te eindigen, en dit had Dytmer v/d Wal goed begrepen en sprong twee keer een pr en werd daardoor tweede met een afstand van 14.48. Hindrik Westra kon hij nog niet voorbij komen, want die sprong bijna een meter verder, met 15.34 werd hij eerste. Als derde eindigde Kyrill van Veen met 13.03 en probeerde met de laatste twee sprongen nog hoger te komen door de stok erg scherp te zetten, maar dat slaagde helaas niet en zocht hij twee keer het water op. Bij de meisjes A waren er twee nieuwe concurrenten bij gekomen, Maaike Veldstra en Iris Wijbenga. Zij sprongen licentie en springen nu mee in de tweede klas. Het slaagde voor hun alleen nog niet om een prijs te pakken. Maar we hebben alle vertrouwen in deze meiden en we denken dat ze het de overige meiden erg moeilijk zullen maken.

’s Avond was het wederom druk op de bult voor de hattrick, de 1e klas wedstrijd als opwarmer voor de tweekamp van aankomende zaterdag. De wedstrijd had een beetje moeite om op gang te komen, maar dat mogen we afschuiven op het mooie weer.

Bij de jongens kon Stefan Douma met zijn beste seizoenprestatie tot het 3e plekje komen in de voorronde. In de finale was het bij de jongens een groot waterballet met een geweldige sprong van Peter Faber die met een nieuw pr van 16,82 naar de 2e plaats kon verstevigen.
Bij de overgangsklasse moesten we helaas Jarno Hoekstra missen echter kwam er wel spektakel van deze categorie. Bauke de Jong sprong in zijn laatste voorronde sprong een 18,40 wat later goed bleek voor het 5e finaleplekje.

Bij de meisjes wist Lisse van der Knaap zich in haar laatste sprong te plaatsten voor de finale nadat Femke Rispens in haar eerste Sprong al een dikke 14,42 had gesprongen. Ook de finale zorgde nog voor spektakel bij de meisjes waar Pytrix Westra de spong van de avond had, ze stond zo stil dat haar coach zelfs al los riep. Gelukkig voor haar had ze het gevoel over de stok en wist ze deze uit te klimmen waardoor zij haar beste seizoenprestatie neerzette namelijk 14,33 goed voor de tweede plaats.

Bij de Junioren was het dé wedstrijd waar Wietse Nauta van zijn troon gestoten had kunnen worden. Gelukkig voor Nauta bleek hij met zijn 16,90 gesprongen in de finale te sterk te zijn voor zijn concurrenten Jesper Demmer met 16,27 en Folkert Veldstra 16,22. Zo dicht bij elkaar had de top 3 dit jaar bij de junioren nog niet gezeten. De andere IJlster junioren Abe-Luuk , Jos en Thys Jan waren de top opvolgers 4e, 5e en 6e.

Bij de Senioren kwam de druk vanaf het begin in de vorm van Ysbrand Galama die in zijn eerste spong al een 19,39 op de borden wist te zetten. Jan Teade Nauta kon in zijn eerste poging reageren met een 18,61 waarmee hij zich plaatste voor de finale. Ook Bobby Zwaagman kon reageren met een 19,16 op de net verbeterde afstand van Galama van 19,52 waarmee Bobby zich plaatste als 3e voor de finale. Om de top 5 volledig te maken melden Syste Bokma en Bauke de Jong zich. In deze finale was het Sytse Bokma het die met 20,39 de dagtitel op zijn naam mocht schrijven.

Ook bij de dames was het een spannende wedstrijd tussen de top 3 Anna-Jet Leyenaar, Marrit van der Wal en Sigrid Bokma. Zij plaatsten zich alle drie met een sprong over de 14 meter voor de finale. De andere dames konden helaas deze afstanden niet beljeppen. In de finale  werd er op één sprong na allemaal weer over die 14 meter geljept. De afstanden voor de 3e plaats van Anna-Jet Leyenaar (14,42) en de 2e plaats van Sigrid Bokma (14,63) konden niet tippen aan de afstand van Marrit van der Wal die in de voorronde al een afstand van 15,34 ljepte en hiermee het goud pakte. 

Artikel LC
Uitslag 1e klas
Uitslag 2e klas
Uitslag 3e klas

Foto’s martin de Jong (1e klas)